1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Географски карактеристики на општина Дебарца

Географски карактеристики на општина Дебарца

Дебарца е всушност котлински предел кој на запад е ограден со падините на планините Стогово и Караорман кои ја одделуваат од областите Струшка Малесија, Дримкол и Дебарска Жупа, на исток со падините на планините Славеј Планина, Илинска Планина и Плаќенска Планина кои ја одделуваат од областа Железник (Демир Хисар), додека пак на север е отворена кон Кичевската котлина и областа Копачка, а на југ е отворена кон Охридско-Струшката котлина. Областа Дебарца се дели на три под-области Горна Дебарца со главно место Сливово, Средна Дебарца со главно место Издеглавје и Долна Дебарца со гла... Read more...

Белчишко Блато - Сини Вирој

 Белчишко Блато - Сини Вирој

Дебарца е всушност котлински предел кој на запад е ограден со падините на планините Стогово и Караорман кои ја одделуваат од областите Струшка Малесија, Дримкол и Дебарска Жупа, на исток со падините на планините Славеј Планина, Илинска Планина

Read more...
Previous
Next
  • Географски карактеристики на општина Дебарца

    Географски

  •  Белчишко Блато - Сини Вирој

    Белчишко Б

Најнови вести

24/08/2015,
2015-08-24-13-28-21     Денес во просториите на општина Дебрца Градоначалникот Трајкоски на средба со најмладите .На првачињата кои се запишани во оваа учебна година им подари чанти и комплет училишен прибор  и воедно им посака среќа и успешно совладување на наставните програми.Оваа година на 1 ви септември во училишните клупи во ОУ,,Дебрца,,ќе се седнат вкупно 22 првачиња. Донацијата  е од страна на Фондацијата ,,Капинков,, која веќе се реализира по трет...
19/08/2015,
2015-08-19-10-57-23        Денес во општина Дебрца пристигна со донација познатиот бизнисмен од Перт, Западна Австралија Драган Капинков кој е сопственик на фондацијата ,,Капинков". Г-дин Капинков се погрижи сите првачиња запишани  во ОУ,,Дебрца,, да имаат комплет училишен прибор и чанти. За оваа донација која се реализира по трет пат Градоначалникот Трајкоски се заблагодари и се надева дека ќе продолжи и во наредните години.  Имено оваа донација и посета од страна на Капинков ја организираше почесниот Македонски...
18/08/2015,
72       По повод 72 години од формирање на батаљонот Мирче Ацев ,делегација од општина Дебрца предводена од градоначалникот Игор Трајкоски положи цвеќе на споменикот на Славеј Планина. Општинската организација на сојузот на борци од НОАВМ 1941-1945 и граѓаните продолжувачи во општините Охрид и Дебрца организираа свечено одблежување по повод 72 години од формирањето на батаљонот Мирче Ацев. Околу значењето на настанот обраќање имаа Верка Бунтеска ВД претседател на ГО на СБМ и Гоце Георгиески...